Hersenen

De buitenkant hersenen noemen we de hersenschors, dit is het gedeelte waarmee we denken. Het ziet er ongeveer net zo uit als een walnoot, met allemaal plooien aan de buitenkant. Al die plooien zorgen ervoor dat de totale oppervlakte heel erg groot is. Je hersenen bestaan uit twee helften die moeten samenwerken. De hersenen zijn van binnen één grote weke massa.

Er zijn verschillende functies in de hersenen. Iedere functie zit op een ander gedeelte van de hersenen. Ons brein is eigenlijk de controlekamer voor alles wat we met ons lichaam doen.

Onze hersenen bevatten ongeveer honderd miljard hersencellen. Een hersencel noem je ook wel: neuron. Deze neuronen zijn gespecialiseerd in het ontvangen en doorgeven van signalen. De signalen worden overgebracht naar de hersenen en daar geven wij het een betekenis. Deze betekenissen worden opgeslagen in onze hersenen.

Alles wat we via onze zintuigen binnen krijgen, komt via zenuwen terecht in de hersenen. Onze zintuigen zijn dus erg belangrijk. Lees hier meer over zintuigen.

Wil je meer weten over hersenen kijk dan naar de klokhuis uitzending over hersenen.