Leren

Leren doe je eigenlijk heel je leven al. De eerste keer toen je nul was en je toevallig met je hand een rammelaar pakte en je door had dat jij het was die dat geluid maakte. Het eerste klanken die je zei waren allemaal oefeningen in het maken van woorden. Langzaam leerde je dat er bij al die klanken ook verschillende betekenissen horen. Papa, mama, pop, bal, je hebt het ooit allemaal geleerd.

Die eerste woordjes, die eerste bewegingen, vormden een begin van een levenslang leren, want er komen nog iedere dag nieuwe dingen bij.

Toch is leren niet alleen het leren van kennis uit boeken. Veel belangrijker is het dat je alles begrijpt en dat je het later ergens voor kunt gebruiken. Je leert ook van je fouten. Teslotte heb je ook met vallen en opstaan leren lopen

Stel je voor dat je alle onderdelen van een auto van buiten hebt geleerd. Tja, als je dan een auto moet repareren en niet snapt dat de oorzaak van dat vreemde geluid een scheurtje in de uitlaat is, heb je een probleem. Ook zul je de vaardigheid moeten hebben om de uitlaat te repareren. Een tweede voorbeeld komt uit de sportwereld. Als voetballer moet je vaardig zijn in het omgaan met de bal. Maar als je de spelregels niet weet en de buitenspelregel niet begrijpt heb je zo een gele kaart te pakken.

Er zijn dus drie dingen belangrijk bij leren: kennisbegrip en vaardigheden

Test nu of je dit goed begrijpt.

Daarnaast is je houding erg belangrijk. Sta je open voor tips, ben je een doorzetter, denk je na over je eigen fouten?

De truc van het actieve leren is het breinvriendelijk leren. Dit betekent: leren leren op een manier die bij onze hersenen past. Ook gaan we gaan kijken wat het beste past bij datgene wat we moeten leren. En natuurlijk het allerbelangrijkste: Hoe leer jij het beste?